Navigeren

Elke route die wij gaan varen bereiden wij voor. Wij hebben een einddoel, kiezen de voor ons meest aantrekkelijke route en plannen deze middels de kaarten.

Eenmaal onderweg hebben wij de gekozen route opgeslagen in het programma PC-Navigo, een uitstekend programma voor de binnen- en kustvaart. Dit is onze richtlijn. Daarnaast hebben wij ook altijd een papieren kaart op de meevaartafel liggen. NavigoFotoBrug-1020x583 PC-Navigo toont een deel van de route, op de papieren kaart kun je zoveel van de route zien als je zelf wenst.

Naast de routekaarten heb wij ook een pilot van het gebied waar wij doorheen varen. Want natuurlijk willen wij toeristische en nautische bijzonderheden van de omgeving waar wij doorheen varen niet zonder meer voorbij laten gaan.

Op zee gebruiken wij behalve de papieren zeekaarten ook iNavX op de iPad. ipad De AIS-gegevens worden op deze kaart geprojecteerd. Voor grotere afstanden kunnen we gebruik maken van de autopilot van Raymarine, waar we waypoints in programmeren, waarna de stuurautomaat zelf zijn route uitstippelt. Dit is nogal saai, vandaar dat we altijd handmatig een log en bestek bijhouden om zo de autopilot controleren.

Stappen met de Strider